USUŠTE SI ZDRAVĚ DOMÁCÍ ÚRODU V TROUBĚ MORA PODLE BLOGERKY BOHYNĚ KUCHYNĚ

Léto je bohaté na úrodu ovoce, zeleniny i lesních plodů. Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky? Téměř každou surovinu z přírody můžete uchovat tak, že ji usušíte. Sušené plodiny si zachovají velké množství vitamínů a minerálních látek, a navíc zůstane zachována jejich výborná chuť. Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu.

Sušení ovoce patří k nejstarším a nejzdravějším způsobům konzervace potravin. Není potřeba si k tomu pořizovat další spotřebič do domácnosti – sušičku. Postačí vám elektrická trouba. Jen vědět jak na to.

Sušené ovoce i zelenina jsou zdravé, bez zbytečného cukru, který se často přidává do sušeného ovoce, které koupíte v obchodech. Máte přesně pod kontrolou plody, které jste se rozhodli sušit i jejich kvalitu. Můžete si připravovat jedno druhové zásoby nebo směsi ovoce i zeleniny.

Sušíme vždy plody pevné, bez poškození a chorob. Před sušením je důkladně očistíme, omyjeme, osušíme.

Vestavná multifunkční trouba MORA VT 779 BX patří mezi nejlepší modely v této kategorii a je k sušení ovoce i zeleniny naprosto ideální. Troubu si zapněte na horkovzdušný ohřev, na 40 °C. Až je předehřátá, umístěte do ní ovoce naskládané na pečícím papíru, ideálně na rošty, nebo na plech. A zde Vás potěší právě tři teleskopické výsuvy, kdy budete mít k sušeným potravinám skvěle přístup. Po dvou hodinách sušení můžete zvýšit teplotu na 50–60 °C. Ovoce a zelenina tak budou dříve usušené. Ke konci teplotu opět snižte na 40 °C. Kdo chce zachovat co nejvíce vitamínů, suší po celou dobu na nižší teplotu 40–50 °C.

Nedá se říct, jak dlouho budete ovoce a zeleninu sušit. Doba sušení závisí na druhu plodin a také velikosti kousků, které sušíte. Jakmile budete mít recept vyzkoušen jednoduše si jej uložíte do paměti a příště jedním stisknutím tlačítka opět sušíte.

Výkonná multifunkční trouba s energetickou třídou „A+“ a objemem trouby 65 l má i patnáct různých programů, program na čištění trouby ECO CLEAN a uvnitř trouby se nachází praktické dvojité osvětlení, takže budete mít po celou dobu dokonalý přehled o tom, co se uvnitř děje. S trojitým sklem s kovovou vrstvou se dosahuje velmi nízké teploty na vnějším skle dveří a tím jsou dvířka bezpečná pro Vaše děti.

Takto lze sušit nejen ovoce a zeleninu, ale třeba i houby. Ale nezapomeňte, že vše musí být opravdu důkladně vysušeno, protože jinak hrozí, že při skladování začne úroda plesnivět. Ideální je skladování ve vzduchotěsných nádobách.

Využít můžete i model VT 537 AW v doporučené ceně 8 990 Kč s DPH

MORA. Plná života od 1825. Více na www.mora.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *