Jak vybrat vánoční stromeček

Vánoční stromky jsou nedílnou součástí nejkrásnějších svátků v roce, vytváří celkovou atmosféru. I když někteří tvrdí, že se jedná o čistě pohanský symbol, jiní považují vánoční stromek za křesťanský zvyk, spojující v sobě znamení světla a života. V každém případě Vánoce by bez vánočního stromku nebyly ty pravé. Lidé však mají různá kritéria a otázky v souvislosti s tím, jaký jehličnan si postaví do obývacího pokoje. Živý či umělý? Vydrží dlouho? Neopadá rychle?

Druhy živých stromků

NORMANNSKÁ JEDLIČKA

Normannská jedlička, také nazývaná Kavkazská nebo Dánská jedlička. Jedná se o stromek s pěkným zeleným chvojím a krásnou vánoční vůní a schopností vydržet krásný dlouhé období (v závislosti na péči).

SMRK ZTEPILÝ

Jedná se o nejčastěji pěstovaný jehličnan a lidé ho mají od nepaměti spojeni s Vánocemi a druhým důvodem je jeho nízká cena. Jeho největší nevýhodou je, že v případě umístění v teplé místnosti velmi rychle opadá.

BOROVICE

Borovice se stala oblíbeným vánočním stromkem díky její krásné vůni, kterou provoní celý dům. Má krásné jehličí, které je lesklé a dlouhé a neopadává ani po vyschnutí stromečku.

Pokud nejste ztotožněni s myšlenkou pokácení živých stromků na jednorázové použití, ale přece jen se vám umělá verze jaksi nezamlouvá, existuje kompromis a zřejmě i nejekologičtější variantu v podobě stromků v květináči.

Pár tipů jak vybrat vánoční stromeček

  • Rozmyslete si předem, kde chcete umístit stromek v rámci příbytku.
  • Čerstvost je prvořadá. Jehličí stromku by mělo být pevné.
  • Otestujte, zda se jehličí láme, nebo se ohýbá do tvaru „U“. V případě, že se jehličí zlomí, je to znak, že stromeček pravděpodobně promrzl.
  • Zkontrolujte opadávání stromečku. Pevně ​​uchopte stromeček, zvedněte ho cca 5cm nad zem a pusťte ho. Vnější jehličí by nemělo opadávat ve velkých množstvích.
  • Živý vánoční stromek by měl vonět a měl by mít krásnou zelenou barvu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *