Mrazuvzdorné hrušky Nashi známe ze supermarketu. V Japonsku dorůstají stromy do výšky 2 metrů, ideální výška pro lepší udržitelnost pěstování a sklizně plodů. Proto se zahradníci snaží tuto výšku udržet, jinak stromy rostou běžně i do výšky 12 metrů. Japonské oblasti nejvíce známé pěstováním a vývozem nashi jsou Chiba, Tochigi, Biigata, Saitama, Nagano, Fukushima, Tottori a další. Na Kypru se pěstuje v oblasti Kyperounte a stejně tak i v Nepálu a Indii, kde ji nazývají jménem nashpati.
Nashi hrušky – drahé světlé „jablka“ v hypermarketech
Ovoce je skutečně drahé, balí se do bílého mřížkovaného molitanu. Jedná se o chutné a šťavnaté ovoce, chuťově podobné mixu jablka a hrušky, vzhledem připomíná spíše jablko. Nashi hrušky obsahují hodně vody, jsou náchylné na odírání a ťukance. Takže není dobré toto ovoce v prodejně zbytečně osahávat, tím se velmi znehodnocuje. Ovoce Nashi si však můžete vypěstovat i sami. Stromy této odrůdy se již nacházejí v prodejnách s ovocnými dřevinami.
Japonska hruška ve vaší zahradě
Jde o nenáročný strom, odolný proti škůdcům odolnou dřevinu, která nemá problém ani s listy a ani plody. Nepotřebujete se o Nashi nijak více starat jako o ostatní podobné ovocné dřeviny. Opravdu není nutné, aby strom narůstal do závratných výšek, jak již bylo výše uvedeno. Na co je třeba dbát, tak na dostatek vláhy, plody jsou pak mnohem větší a šťavnatější. Strom vystavený přílišnému suchu s nedostatečně hlubokými kořeny v zemi, má tvrdé, ale výrazně sladší plody.
Využití plodů
Velmi dobře chutnají z japonských hrušek šťávy, ale používají se i na výrobu ovocných salátů a směsí, na výrobu zmrzliny a do koláčů. Ohromně chutné jsou syrové plody, které mohou jíst i malé děti, pokud jim ovoce nastrouháte najemno.
Nashi je nejlepší čerstvé a syrové
Jak sami zjistíte, hrušky Nashi mají nejlepší chuť, pokud jsou čerstvé a syrové. Mnohem sladší chuť získáte bez slupky, ale lze ovoce pojídat i se slupkou. Pro svou křupavou, zároveň jemnou, sladkou bílou dužinu je oblíbenou přísadou do ovocných koktejlů.