Šumivé víno je oblíbené na různých oslavách, ale klidně si ho můžete vychutnat večer u televize při degustaci sýrů. Často bývá zaměňováno za šampaňské, ale to je obrovská chyba, protože šampaňské je pouze francouzské víno vyráběné v oblasti Champagne, která se nachází asi 90 kilometrů od Paříže. Ostatní bublinková vína se nazývají šumivá, a tím je třeba i italská Franciacorta.
Itálie není jen Prosecco
Šumivá vína se vyrábí po celém světě, přičemž Itálie není výjimkou. Když se řekne Itálie, zřejmě vás jako první napadne Prosecco, ale přitom v této zemi vznikají i jiná šumivá vína. Prosecco se vyrábí metodou Charmat, a proto je levnější, zatímco Franciacorta metodou Classico, jako i francouzské šampaňské. Franciacorta pochází z Lombardie v severní Itálii, a to ze specifické oblasti, jež se rozprostírá v kopcích poblíž jezera Iseo. Přestože se říká, že se tu vinná réva vysazuje stovky let, toto šumivé víno začalo nabírat na síle až v roce 1967, kdy byl oblasti udělen status DOC. Skutečný rozmach nastal v roce 1995, kdy byl šumivým vínům z této oblasti udělen status DOCG (tj. nejvyšší stupeň).
V čem je Franciacorta tak dobrá?
Franciacorta je všeobecně uznávána jako nejlepší italské šumivé víno a začíná zaujímat své místo i na světové scéně. Vyrábí se podle velmi přísných pravidel, jež zaručují určitou úroveň kvality. Klimatické podmínky Lombardie jsou velice příznivé i proto, že všude kolem je oblast chráněna horami a vysokými kopci, takže teplotní podmínky jsou tu během vegetačního období ideální. Franciacorta, jak už bylo zmíněno, se vyrábí tradiční metodou Classico, při níž druhé kvašení probíhá v láhvi místo v tanku.
Pokud si chcete koupit italské šumivé víno, případně se chcete podívat na těžká červená vína, pak vás nadchne e-shop VinoDoc, který existuje od roku 2013. V sortimentu vedle vín narazíte i na extra panenské olivové oleje či balzamikové octy.